Detectoarele de fum sunt acele aparate dotate cu senzori specializati, cu rolul de a semnaliza alarma in cazul in care aceastea detecteaza anumite urme de fum. Semnalul este transmis prin cadrul unui panou de control sau prin semnale audio sau luminioase.
Exista doua tipuri de detectoare de fum: detectoare cu senzor fotoelectric si detectoare cu ionizare.
Detectoarele de fum cu ionizare folosesc cantitati mici de americiu-241, un izotop al elementului radioactiv americiu. Acesta are rolul de a ioniza o camera de detectie, prin urmare de a mentine conductivitatea electrica a aerului din interior. Cand in camera de detectie patrunde fum, scade foarte mult şi conductivitatea electrica, iar dispozitivul electronic genereaza acest lucru declansand o alarmă acustica.
Detectoarele de fum fotoelectrice utilizeaza fenomenul de reflexie si difuzie a luminii pentru a indica prezenta fumului vizibil. Principiul de functionare este similar celui al senzorilor folositi pentru deschiderea automata a usilor. Atunci cand nu exista fum in interiorul camerei detectorului, lumina generata de sursă (de obicei o dioda de tip LED – light-emitting diode), trece printr-o lentila care focalizeaza fasciculul, iar acesta parcurge drumul pana la opritor. Cand din cauza unei surse de foc fumul patrunde in camera detectorului, o celulă foto-electrica pozitionata la 90 de grade de sursa de lumina detecteaza lumina reflectata de particulele de fum si, la un anumit nivel de iluminare, genereaza soneria unui mecanism de alarmare acustica.